Aké knihy o tehotenstve sú najlepšie?

Tehuľka číta knhu

 

Keď otehotniete, čaká vás nielen záplava hormónov, dobre mienených rád od príbuzných a iných mamičiek, ale aj množstvo literatúry, ako sa pripraviť a previesť tehotenstvom, materstvom a všetkými nepredpokladanými starosťami, ktoré sa skôr či neskôr vyskytnú. Pravda je taká, že nikto a nič vás nedokáže na 100% pripraviť na vašu novú rolu matky. Avšak kniha vás môže naviesť tým správnym smerom a poskytnúť aspoň základné, orientačné a najmä praktické rady, ktoré vás oboznámia s dôležitými miľníkmi v tehotenstve, pripomenú vyšetrenia či poradia, aké veci do výbavičky a pôrodnice je potrebné si zadovážiť. Toto je našich TOP 5 kníh o tehotenstve a materstve, ktoré by doma nemali chýbať žiadnej tehotnej mamičke.  

 

1. Elizabeth Fenwick: Veľká kniha o matke a dieťati

 

Veľká kniha o matke a dieťatiVeľká kniha o matke a dieťati je nestarnúca klasika, tak povediac kniha kníh o tehotenstve. Je to obzvlášť praktická, bohato ilustrovaná kniha a vynikajúca pomôcka sprevádzajúca matku a dieťa od počatia až do troch rokov dieťaťa. Kniha sa stane vaším stálym spoločníkom nie len počas tehotenstva, kedy si budete zvedavo študovať a sledovať vývin plodu týždeň po týždni, ale hlavne v čase šestonedelia, až do doby, kedy váš drobec dovŕši 3 roky života. Môžeme vás uistiť, že to preletí bleskovo rýchlo. :) V knihe nájdete aj praktické rady, ako zabezpečiť vášmu bábätku to najlepšie, o čo sa každá mamička usiluje. Konkrétne návody na riešenie každodenných problémov a sprievodca vývojovými etapami dieťaťa je samozrejmosťou. Takisto nájdete v knihe najnovšie odporúčania týkajúce sa očkovania, kŕmenia, odstavovania a liečby detských chorôb.

 

  

2. Vladimír Cupaník, Jozef Záhumenský a kolektív: Sprievodca tehotenstvom

 

 

Sprievodca tehotenstvomKniha Sprievodca tehotenstvom je písaná slovenskými autormi – lekármi z oblasti pôrodníctva. Je písaná odborne a podrobne, pričom odporúčania v knihe vychádzajú z praxe slovenských lekárov. Takých kníh veru nie je veľa. :) Obsahuje nielen užitočné informácie o priebehu tehotenstva, pôrodu a šestonedelia, ale aj obdobie pred otehotnením či po ňom.  Fotky sú naozaj autentické, možno niekedy až príliš? :) No všetky informácie vrátane právnych otázok sú prispôsobené slovenským podmienkam, čo je super. Kniha navyše obsahuje DVD so základnými cvičeniami počas tehotenstva aj po pôrode, cvičeniami na správne dýchanie a relaxáciu aj so základnými inštrukciami pri masáži dieťaťa. No a ako bonus získate tehotenský preukaz. Do ňho si môžete prepísať všetko, čo Vám do tehotenskej knižky napíše váš doktor, pretože po pôrode oficiálny tehotenský preukaz poputuje do spisu v pôrodnici. 

 

3. Soňa Rebrová: Tehotenstvo s úsmevom

 

Tehotenstvo s úsmevomČi sa stanete mamičkou prvý alebo x-tý krát, stále budete musieť mať na pamäti rôzne termíny vyšetrení, prípravu seba a bábätka do nemocnice, ako aj “papierovačky” súvisiace s materskou a narodením dieťaťa. Na pár stranách to všetko nájdete po kope stručne popísané. Čo, kedy a kde treba vyriešiť. Určite vás napadne aj kopec otázok ohľadne pôrodu a tehotenstva, alebo budete študovať lekárske hieroglifické skratky na správach. A táto knižka pozná odpoveď a všetky ich rozlúštila za vás. Nájdete v nej aj prehľadné zoznamy pôrodníc na Slovensku, dôležité čísla a odpovede na otázky, čo v tehotenstve jesť, či vás a vaše dieťaťko v brušku ohrozujú mačky a toxoplazmóza a podobne. Bonusom je na konci knižky priestor na fotky vášho rastúceho bruška alebo USG snímok vášho bábätka. Tehotenstvo s úsmevom je knižka, ktorá ponúka za málo peňazí veľa muziky.

 

 

 

4. Katarína Brňáková, Boris Žitňák: Dojčenie slovom aj písmom

 

Praktický návod na dojčenieDojčenie slovom aj písmom je výbornou prípravou pre budúce mamičky, a nie len pre prvorodičky. Každá tehotná žena by si túto knihu mala prečítať ešte pred pôrodom, aby bola pripravená na rôzne situácie, ktoré môžu počas dojčenia nastať. Táto kniha Vám pohladí aj dušu, keď to budete potrebovať a je veľmi pravdepodobné, že každá mamička si tu nájde svoje. Katku je možné sledovať aj na sociálnych sieťach, kde má množstvo fanúšikov

 

Pozrieť cenu na Pantarhei.sk 

 

 

 

 

Hľadáte darček pre tehuľku? Prečítajte si článok 8 skvelých tipov na darček pre tehotné!

 

5. Igor Bukovský: Hneď to bude anjelik

 

Kniha: Hneď to bude anjelik (Igor Bukovský)Osobne je toto naša najobľúbenejšia knižka. Jednoducho z toho dôvodu, že popri záplave povinností po narodení dieťatka sa mamička ani nenazdá a zrazu je tu dôležity miľník vo vývoji - prikrmovanie a prechod na tuhú stravu. A tu prichádza kniha Dojčenské recepty ako na zavolanie. Ak nebudete kojiť, začať by ste mali vo 4. mesiaci, ak áno, tak približne na pol roka. Okrem množstva receptov, táto kniha poskytuje praktické a najmä prehľadné rady ako a kedy s prikrmovaním začať, ako presne zostaviť celodenný jedálniček a to ako v lete, tak aj v zime a kedy je najlepšie začať do stravy zaradzovať rôzne druhy ovocia a zeleniny a podobne. Ak sa vám bude javiť výber jedálnička až príliš jednotvárny, alebo vám tam bude chýbať napríklad mäso, môžete inšpiráciu čerpať pokojne aj inde. Kniha vám ale určite veľmi pomôže v nastavení základnych pravidiel a postupov prikrmovania.

 

TIP

Ked vyčerpáte recepty doktora Bukovského, dalšie skvelé nápady na chutné a zdravé jedlá nájdete na českom blogu Máma v kuchyni alebo Tinkine recepty.

 

Vaša Zdenka

Publikované: pondelok, 22.03.2021

« SPÄŤ

Diskusia

Meno:

Váš príspevok:

Opíšte kód Opíšte kód