Cestovanie v tehotenstve – kedy a ako cestovať

Tehotenstvo nie je žiadnym dôvodom, prečo sedieť doma. Hlavne počas leta nás cestovanie a dovolenka láka viac a viac. Pokiaľ lekár neurčí vaše tehotenstvo ako rizikové, je cestovanie pre vás i dieťatko všeobecne bezpečné. Avšak pred každým cestovaním počas tehotenstva je vhodné poradiť sa so svojím lekárom a do batožiny pribaliť lekársku dokumentáciu.

 

Kedy a ako cestovať v tehotenstve

Ak plánujete dlhšie cestovanie počas tehotenstva, najvhodnejším obdobím je druhý trimester. V prvom vás môžu obmedzovať prípadné tehotenské nevoľnosti a v treťom trimestri sa už oveľa skôr unavíte a ťažšie hľadáte svoje pohodlie. V treťom trimestri sa tiež odporúča cestovať do vzdialenosti, ktorá umožňuje rýchly návrat v prípade potreby, ťažkostí alebo komplikácií.

Ani počas tehotenstva vás neobmedzuje výber dopravného prostriedku. Ale je dobré mať na pamäti pohodlie a možnosť individuálneho prispôsobenia.

Vlaky aj autobusy sú pre cestovanie počas tehotenstva rovnako bezpečné ako iné možnosti, ale dobrým vodítkom pre výber sú napríklad toalety. Rastúce bruško tlačí na močový mechúr a tak tieto vymoženosti potrebujeme v tehotenstve oveľa častejšie. Vlaky sú relatívne pohodlné, umožňujú chôdzu počas jazdy, ale majú malé toalety. Naopak, mnohé autobusy (hlavne na kratšie vzdialenosti) toalety nemajú vôbec. V autobuse máte aj obmedzenú možnosť pohybu, takže je vhodné plánovať si kratšie trasy. Dlhé sedenie neprospieva prekrveniu nôh, ktoré majú potom tendenciu opúchať a meravieť.

Cestovanie autom počas tehotenstva je bezpečné a pohodlné zároveň. Je dôležité dbať na vhodné bezpečnostné pásy. Bezpečnostné pásy nesmú viesť priamo cez brucho! Spodný si zasuňte dole až k stehnám a vrchný pomedzi prsia na rameno. Ak cestujete na sedadle s airbagom, je bezpečnejšie ho nechať zapnutý, ale je vhodné posunúť sedadlo čo najviac dozadu. Pri cestovaní sa doporučuje plánovať prestávky každé 2 hodiny. Prechádzka pomôže prekrviť nohy a zmierniť tlak na močový mechúr.

Cestovanie lietadlom je rýchle a relatívne pohodlné. Ako najbezpečnejší čas sa považuje druhý trimester, kedy sú riziká potratu alebo predčasného pôrodu minimálne. Dobrým vodítkom sú aj politiky jednotlivých leteckých spoločností pre cestovanie tehotných žien. Letecká doprava po 35. týždni tehotenstva nie je možná a pre tento limit treba rátať aj so spiatočnou cestou! Niektoré letecké spoločnosti môžu vyžadovať vašu lekársku dokumentáciu.

Všeobecne výhodnejšie je zvoliť si sedadlo pri uličke, pre častejšie vstávanie zo sedadla počas letu. Odporúča sa občas sa prejsť po uličke kôli prekrveniu nôh, ale vždy je nutné dbať na bezpečnosť a držať sa pre prípad náhlych turbulencií. Počas sedenia je tiež dôležité byť pripútaná a mať naporúdzi dostatok tekutín. Nízky tlak vzduchu a nízka vlhkosť vzduchu v kabíne môžu let znepríjemniť.

 

Cestovanie v tehotenstve – tipy pre pohodlie

Príjemným spoločníkom počas cestovania je v každom prípade dobrá nálada. Na svoje cestovanie počas tehotenstva sa dobre a vopred pripravte, majte všetko dôležité pri sebe alebo v dosahu.

Zbaľte si na cestu vždy dostatok tekutín a malých občerstvení na zahryznutie.

Ak cestujete na niekoľko dní, odporúča sa piť iba balené vody a dobre uvarenú stravu ako vhodná prevencia hnačiek. Vyhnite sa konzumácii ovocia, ktoré bolo pred podávaním lúpané, krájané či inak spracované.

Pre každý prípad - vopred si vyhľadajte najbližšie zdravotnícke zariadenia a možnosti rýchlej dopravy. Kópie zdravotnej dokumentácie o tehotenstve majte vždy pri sebe.

 

Garderóba: Pohodlie je dôležité!

Držte sa tejto zásady počas cestovania a dovolenky v tehotenstve. Pohodlné oblečenie je základom pre príjemne strávený čas a dokonalú dovolenku. Nezabudnite aj na vhodnú ochranu pred slnkom, klobúk so širokým tienidlom určite oceníte.

 

Nezabudnite ani na tehotenské plavky

 

Letnú dovolenku si len ťažko predstaviť bez plaviek. Nie je tomu inak ani počas tehotenstva. Krivky, na ktoré môžeme byť pyšné naplno vyniknú pri správnom výbere tehotenských plaviek.

Tehotenské plavky

 

Kvalitné tehotenské plavky poskytnú pohodlie a ochranu pred UV žiarením. Okrem kvalitného materiálu je dôležitý aj strih a celkové prevedenie. Široké ramienka zaručia pohodlné a príjemné nosenie. Tehotenské plavky by mali mať kvalitnú podšívku v podprsenke a praktické riasenie na brušku. Trendové modely tehotenských plaviek ponúkajú značky Amoralia i Cache Coeur. Hitom leta sú štýlové a praktické dvojdielne tankini v úžasných farbách a vzoroch.

Vaša Zdenka

https://plus.google.com/106885698555553684286?rel=author

Publikované: pondelok, 28.07.2014

« SPÄŤ

Diskusia

Meno:

Váš príspevok:

Opíšte kód Opíšte kód
Mentoli
Neexistuje nejaká publikácia o tom ktoré krajiny sú rizikové pre ženy v tehotenstve(choroby podbnebie atď), chceli by sme navštíviť ešte niečo z to 10 destinácii(viď dgraf na http://www.knihyocestovani.g6.cz/) ďakujem Mento