Plávanie v tehotenstve - prečo ísť do vody s bruškom?

Obdobie tehotenstva patrí k najkrajším obdobiam kojenecká podprsenkav živote ženy. Pokiaľ budúca mamička nemá významné zdravotné ťažkosti, mala by si dopriať pohyb aj počas tehotenstva. 

Cvičenie tehotných vo vode (aquaprenatal) je považované za najvhodnejší pohyb pre ženu počas tohto deväť mesačného obdobia. Priaznivo pôsobí nielen na budúcu mamičku, ale aj na dieťatko. Voda tehuľku nadnáša, šetrí jej kĺby i chrbticu, uvoľňuje panvu a upokojuje aj bábätko. Okrem iného má aj blahodárne účinky na psychiku. A čo všetko takéto cvičenie obnáša? 
 
„Aquaprenatal je súbor špeciálnych cvičení vo vode, ktoré sú určené pre nastávajúce mamičky. Obsahuje prvky jogy, dýchacie a relaxačné cvičenia, ako aj cviky určené na posilňovanie všetkých svalových skupín a srdcovo-cievneho systému. Cviky sú zostavené tak, aby sa vylúčilo riziko nárazu do bruška.“ odpovedala nám na otázku Alexandra Prajová, zakladateľka Klubu Kvapka. Tento spôsob cvičenia je určený pre budúce mamičky od druhého trimestru v podstate až do pôrodu, samozrejme odporúčame so súhlasom gynekológa. „Súčasťou lekcií bývajú taktiež kardiocvičenia na zahriatie, cvičenia na jemné posilňovanie svalov, strečingové prvky na natiahnutie namáhaných svalových skupín a prvky jogy na uvoľnenie a relaxáciu.“ dodala Alexandra Prajová.
 
 
Cvičenie pre tehotné ženy by malo prebiehať v bazénoch, do ktorých nechodí široká verejnosť, ale práve naopak, v špeciálne na to určených bazénoch, kde sa venuje zvýšená starostlivosť hygiene. Vhodné sú napríklad bazény na plávanie pre bábätká. Odporúčaná teplota vody je 31-32°C. Cvičiť je treba minimálne hodinu po jedle a pri cvičení dodržiavať pitný režim. Lekcie trvajú približne 45 minút, avšak záleží vždy od samotných klubov, či iných organizátorov. Cvičí sa pod dohľadom školených inštruktorov, ktorí lekcie vedú na rytmickú hudbu. Ideálne je cvičiť dvakrát do týždňa. Ak si chce budúca mamička strážiť váhu, je možné hodiny navštevovať aj trikrát. Ako takéto lekcie prebiehajú v praxi sme sa spýtali v Klube Kvapka, ktorý aquaprenatal pravidelne organizuje: „V lekciách využívame špeciálne pomôcky určené do vody, ktoré slúžia nielen na nadľahčovanie tehuľky, ale taktiež slúžia aj k miernemu posilňovaniu. Lekcie sú rozdelené na aktívnejšiu časť, ktorá slúži na zahriatie, na posilňovaciu a záverečnú relaxačnú časť.“
 
 
 
Čo budete potrebovať na lekcie aquaprental? Výstroj nie je náročná. Stačí vám osuška, šľapky a plavky. Najlepšie sú také, ktoré netlačia na bruško, podržia prsia a ktoré neobmedzujú pohyb v ramenách. V dnešnej dobe sú dostupné špeciálne plavky pre tehuľky, ktoré spĺňajú všetky tieto požiadavky. Samozrejme je treba si so sebou vziať hygienické potreby do sprchy a na použitie po cvičení v bazéne na hydratáciu.
 
Vodné prostredie nás obklopuje už pred narodením, tvorí veľkú časť nášho tela a má blahodarný vplyv na naše zdravie. Užite si ho dosýta aj v tehotenstve.
 
Zdenka
www.babybelly.sk v spolupráci s klubom Kvapka Trnava

Publikované: streda, 24.08.2016

« SPÄŤ

Diskusia

Meno:

Váš príspevok:

Opíšte kód Opíšte kód